måndag, maj 22, 2006

Är Sverige ett bra land att leva i?

Frågan om Sverige är ett bra land att leva i kommer upp då och då. Särskilt när förespråkare för vissa partier ger sin bild av Sverige. En bild av Sverige där i stort sett allt verkar vara ett enda stort mörker. Men eftersom jag har sett solen gå ner på kvällen för att komma åter på morgonen, så vet jag och många med mig att vi inte bor i landet där solen aldrig går upp. Det känns bra! Även om man ibland skulle kunna låta sig tro på den bilden efter att ha hört t.ex. luttrade moderater ge sin syn på Sverige. Det vore ju inte så kul om mörkret ständigt var närvarande. Solens strålar och dess energi är som sagt mycket viktiga för oss människor. Solen ger oss energi och livskraft som får oss att leva upp. Det torde vara en orsak till varför så många av oss håller sommaren så kär.

Att bo i ett land där till och med arbetarna kan leva ett bra liv. Skulle det vara något fel med det? Är det vad dom försöker säga? Bara för att man är arbetare ska man väl inte vara en slav? Alla har rätt till ett bra liv!

Att moderaterna helt plötsligt säger sig gilla facket, låter i mina öron inte så trovärdigt. Att höra orden när Reinfeldt pratar sig varm för kollektivavtal, får en att börja fundera över om det verkligen är så. Har moderaterna gått och konverterat sin tro? Svaret är nej! Så har det icke varit och så kommer det väl heller inte att bli skulle jag tro. De har endast börjat kalla sig för de "nya" moderaterna. Nu kanske du undrar vad du precis läste? Nya moderaterna, vadå nya? Nåt gammalt kan väl inte vara nytt. Men tydligen så kan det det! Det är då det är dags att tänka igenom allt en gång till och ställa frågan: Är nya moderaterna verkligen nya? Men du kan vara lugn, det är tyvärr inte mer än namnet som har förändrats. Politiken kan väl sägas vara den gamla vanliga. Försvaga facket, sänk skatterna, privatisera allt som går att privatisera. Uppräkningen skulle kunna göras avsevärt mycket längre.

Moderaterna försöker minska den fackliga organisationsgraden och nivåerna på lägstalönerna. Detta för att krossa den svenska modellen och den välfärd som vi byggt upp och varje dag fortsätter att bygga. Socialdemokratisk politik innebär att vi tillsammans bygger Sverige - ett Sverige där alla människor lika värde skall respekteras! Moderaternas politik innebär något helt annat, även om de inte säger det rakt ut i TV. De är ju inte dumma! Moderaterna gör allt de kan för att krossa facket för att på så vis sänka lönerna och försämra arbetarnas rättigheter. Moderaterna vill för att lyckas med detta höja avgiften i a-kassan med upp till 300 kronor per månad, slopa avdragsrätten för avgift till a-kassan, slopa avdragsrätten för fackavgiften, sänka ersättningsnivån i a-kassan ned till 65 procent och tvinga arbetslösa att ta jobb till 80 procent av dagpenningen (istället för dagens 90 procent).

Konflikten i Vaxholm är ett tydligt exempel på vad Moderaterna innerst inne tycker och tänker om kollektivavtal. Företrädare för partiet gick ut i media och använde kränkande ord som "Maffiametoder" och "skamfläck" i sina försök att svartmåla fackföreningen Byggnads. Tids nog kom det även fram att Svenskt Näringsliv (organisationen som företräder svenska företag) finansierade det lettiska företagets advokatkostnader. Svenskt Näringsliv finansierade alltså Lavals advokatkostnader så att de skulle kunna driva en process mot Byggnads. Allt för att krossa facket en gång för alla! Så nu vet vi en sak till och det är att Svenskt Näringsliv inte bara stödjer svenska företag, de stödjer även utländska. Inget fel med det, men nu vet vi det en gång för alla att Svenskt Näringsliv är en organisationen som företräder svenska och utländska företag, i alla fall i vissa frågor. En chans att krossa facket och svenska arbetare är ett tillfälle som inte får missas. Gud vet när en sådan kommer igen!

Jag tycker att Sverige är ett bra land att leva i. Det är väldigt mycket som kan förbättras och det ska vi jobba hårt för att göra. Men nog hade livet kunnat fått en sämre start än vad den fick då vi föddes i Sverige?! Alla ska med - så enkelt är det! Det var nog så det kändes också. Att arbetarklassens barn fick en plats på tåget för att förverkliga sina drömmar. Jag hoppas att många fler kommer få den chansen även i framtiden. Gör du det? Visa det då i höstens val!

1 kommentar:

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra