måndag, augusti 14, 2006

GITMO

Igår tittade jag på GITMO, en dokumentärfilm om det amerikanska fånglägret Guantánamo-basen som ligger på Kuba, som sändes på SVT2 mellan kl. 21.15 - 22.35.

Dokumentärens syfte är att ta reda på hur fångarna behandlas, vilket visar sig inte vara det lättaste, då de två producenterna inte tillåts komma in till fångarna. Några intervjuer görs med militärer verksamma vid basen, intervjuer som ej mynnar ut i något av värde, då de inte får tala fritt utan avbryts av högre närvarande militär med ansvar för intervjun om frågorna blir för "känsliga".

Dokumentären sätter igång en ofantlig ström av tankar som snurrar runt runt i mitt huvud. Tankar som berär människors rättigheter, hur vi behandlar medmänniskor, synen på begreppet demokrati, vad är egentligen terrorism, får USA göra exakt det dom vill m.m.

I dokumentären tas de olika förhörsmetoderna upp och vilka som godkännt dessa. Kopplingar görs även till fånglägren i Irak. Det berättas om privata legosoldatföretag som anlitas för att få ner siffrorna på antalet döda soldater som kommer från USA.

Alla talar dom om vikten av demokrati. Bush, Rumsfeldt och olika högre militärer uttalar sig och det påpekas även hur stor vikt som läggs på en human behandling av de fångar som befinner sig i fånglägren.

Det är helt otroligt att USA kan genomföra detta och anlägga ett fångläger på Kuba. Människor tas till fånga om misstanke finns att de är terrorister. De fänglas, låses in och utsätts för olika mindre smakliga metoder vid förhör, detta för att de ska dela med sig av den information som de kan tänkas sitta inne med.

Genevé-konvensionen frångås. Enligt den behöver man bara svara på fyra frågor, något som ej gäller, då USA med Bush i spetsen kokat ihop nya definitioner som gör att de tycker sig kunna frångå konventionen.

Man blir upprörd av att se denna dokumentär och rent ut sagt förbannad på hur USA beter sig. Guantánamo-basen borde genast stängas ner och fångarna som sitter där släppas fria. Om inte så borde de fångar som finns vid basen få en rättvis rättegång med rätt till duktiga advokater som kan stå vid deras sida vid en rättegång, och det nu på direkten!

Detta är precis som Amnesty International skriver på sin hemsida, inget annat än en skandal när det gäller mänskliga rättigheter. Bush har som sagt inte samma syn. Ett citat får belysa hans ståndpunkt och avsluta mitt lilla utlägg:
Remember, these are – the ones in Guantánamo Bay are killers. They don’t share the same values we share

President Bush, 20 March 2002.

1 kommentar:

Anonym sa...

Härligt att du har kommit i gång med bloggandet igen! Du följer väl min blogg lika slaviskt som jag följer din? =)

Den käre herr Bush har även sagt: "The only thing I know about the prisoners at Guantanamo is that they are really bad guys!"
Say no more Mr President...