lördag, maj 27, 2006

Arbetarhistoria i korthet

Med industrialiseringen i mitten på 1800-talet och uppkomsten av nya fabriker som byggdes av några storföretag uppstod den moderna arbetarrörelsen. Arbetarna var dock inte organiserade och de arbetarföreningar som bildades före 1880-talet var liberala, hantverksarbetare som bildade sjuk- och begravningskassor.

Med August Palm kom så till sist socialismens inträde i Sverige. Palm som hade vistats i Tyskland och Danmark återvände senare till Sverige. Detta efter att ha blivit utvisad från Tyskland och haft svårt att skaffa jobb i Danmark pga sin socialistiska verksamhet.

Under 1880-talet bildades alltfler fackföreningar som kom att gå samman i förbund. Den 23 april 1889 bildades det socialdemokratiska arbetarpartiet. Hjalmar Branting kom sedan att bli Sveriges första socialdemokratiske riksdagsledamot. Han ville ha arbetarförsäkringslag och motarbetade förslag om en lag om tvångsarbete vid strejker. Hjalmar Branting var även en stark röst för föreningsrätten.

Det kom att dröja ända fram till 1897 innan kongressen antog det första partiprogrammet, skrivet av Axel Danielsson. Det första socialdemokratiska partiprogrammet präglades starkt av det tyska Erfurtprogrammet, som var marxistiskt. På kongressen beslutades att rösträtten skulle vara medlet och det fastslogs att man inte skulle gå den våldsamma revolutionens väg.

År 1898 bildades landsorganisationen i Sverige (LO). Vid den konstituerande kongressen närvarade 268 ombud som representerade 50 000 arbetare från 24 fackförbund, några fristående fackföreningar och lokala samorganisationer. LO har idag 15 stycken medlemsförbund. Här nedan redovisas 15 stycken årtal som berör fackets historia.
  • 1898 - LO bildas som en sammanslutning av fackföreningar i Sverige
  • 1906 - Fackföreningar blir tillåtna
  • 1909 - Storstrejk 300 000 arbetare lägger ner arbetet
  • 1921 - Allmän och lika rösträtt införs
  • 1928 - Första kollektivavtalet
  • 1938 - Saltsjöbadsavtalet – villkoren på arbetsplatserna börjar nu att lösas genom förhandlingar och av avtal.
  • 1951 - Tre veckors semester införs
  • 1955 - Allmän sjukförsäkring för alla
  • 1960 - LO driver på och kvinnolönerna avskaffas
  • 1963 - Avtalsförsäkringar införs
  • 1973 - Åtta timmars arbetsdag blir verklighet – löntagarna får 40 timmars vecka
  • 1974 - LAS – Lagen om anställningsskydd – tryggheten på jobbet ökar. Samma år införs föräldraledigheten i sin nuvarande form.
  • 1977 - MBL – Lagen om medbestämmande – inflytandet på jobbet ökar för löntagarna
  • 1995 - Fackförbundet Handels inom LO vinner en viktig konflikt mot Toys R Us. Arbetsgivaren tvingas backa och teckna kollektivavtal.
  • 2000 - LO får sin första ordförande som är kvinna; Wanja Lundby-Wedin

Det fackliga arbetet bygger på ett löfte mellan arbetare:

Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin och under några omständigheter arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra.

Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav!

Några viktiga frågor som socialdemokraterna har arbetat för och som moderaterna har röstat emot i riksdagen är:

  • Allmän och lika rösträtt 1918
  • 8 timmars arbetsdag 1919
  • Två veckors semester 1938
  • Allmänna barnbidrag 1948
  • ATP (Allmän Tilläggspension) 1958
  • Fyra veckors semester 1963
  • LAS (Lagen om Anställningsskydd) 1974

Det senaste partiprogrammet som antogs på partikongressen år 2001 inleds med följande ord:

”Socialdemokratin vill forma ett samhälle grundat på
demokratins ideal och alla människors lika värde. Fria
och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den
demokratiska socialismens mål.”
Källor:
  • Den svenska arbetarrörelsen - Idé, organisation & historia i sammandrag, skriven av Runde Nordin och utgiven av Tidens förlag
  • Socialdemokraternas partiprogram antaget vid kongressen 2001
  • LO's valblogg
  • Wikipedia

torsdag, maj 25, 2006

John Henry, AiP och ETC... dock inget solsken!

Fick Bossens nya skiva när jag fyllde år här om dagen. Har inte hunnit lyssna så jättemycket på den ännu, men en låt har jag redan fastnat för. Spår 5 med titeln John Henry är en riktig höjdare.

Hoppas värmen kommer tillbaka snart igen. Grått, mulet, regn och blåst. Det är inte roligt längre! Kom tillbaka solen och skin på oss igen. Det var så skönt förra gången. Ge oss dina strålar och låt vägarna torka upp från allt regn som bara ligger och flyter. Vi har fått regn så det räcker. Nu vill vi ha sol!

I morgon är det fredag igen. Dagarna går fort och snart är skolan slut för den här terminen. Ska bli skönt med lov så att man får vila upp sig. Jobba ska jag göra, men det ska bli roligt. Känns så nu i alla fall. Det ska bli skönt att tänka på något annat än alla böcker som ligger över en hela dagarna.

Några bra sidor att kolla in är www.aip.nu där det bjuds på en artikel om det moderatstyrda Täby. Det är intressant läsning om hur kommunen som styrs av Fredrik Reinfeldts fru Filippa fungerar i dagsläget. Är det så här som Fredrik Reinfeltd vill att hela Sverige ska se ut? I sådana fall tror jag inte han har lyckats föra fram den bilden riktigt av moderaternas politik i media. Men det kanske är bäst att säga så lite som möjligt? Överraskningar gillar väl alla, eller hur? Frågan är om folk även tycker om dåliga överraskningar? Jag skulle inte tro det.

ETC med Johan Ehrenberg i spetsen är en annan bra sida ute i cyberrymden. Intressanta artiklar om sånt som det inte skrivs om i andra "kommersiella" tidningar. Det går även att köpa lösnummer av papperstidningen ETC samt att prenumerera på den. Kolla in sidan nu! Adressen är www.etc.se.

onsdag, maj 24, 2006

Den svenska arbetarrörelsen

Läser just nu boken Den svenska arbetarrörelsen, skriven av Rune Nordin. En vädigt bra bok för den som är intresserad av socialdemokraternas historiska utveckling.
"Å ena sidan finns de som talar om människans frihet i den bemärkelsen att hon ska ha full rätt att utnyttja sin styrka och njuta frukten av andra människors arbete och dessutom skaffa sig makt. En andra sida innebär att alla människor har ett lika värde och ingen ska behöva vara underställd maktgrupper som för egen vinning utnyttjar andra. Här ser vi klart kampen mellan ett s k naturtillstånd och en skyddande kultur. Mellan detta står kampen och här finns grundmotsättningarna. Och här går också de grova skiljelinjerna i den politiska kampen."
Citatet kommer från s. 50, i kapitlet som kort berör idéhistorian och idéernas bakgrund och tar upp socialismens kamp.


måndag, maj 22, 2006

Är Sverige ett bra land att leva i?

Frågan om Sverige är ett bra land att leva i kommer upp då och då. Särskilt när förespråkare för vissa partier ger sin bild av Sverige. En bild av Sverige där i stort sett allt verkar vara ett enda stort mörker. Men eftersom jag har sett solen gå ner på kvällen för att komma åter på morgonen, så vet jag och många med mig att vi inte bor i landet där solen aldrig går upp. Det känns bra! Även om man ibland skulle kunna låta sig tro på den bilden efter att ha hört t.ex. luttrade moderater ge sin syn på Sverige. Det vore ju inte så kul om mörkret ständigt var närvarande. Solens strålar och dess energi är som sagt mycket viktiga för oss människor. Solen ger oss energi och livskraft som får oss att leva upp. Det torde vara en orsak till varför så många av oss håller sommaren så kär.

Att bo i ett land där till och med arbetarna kan leva ett bra liv. Skulle det vara något fel med det? Är det vad dom försöker säga? Bara för att man är arbetare ska man väl inte vara en slav? Alla har rätt till ett bra liv!

Att moderaterna helt plötsligt säger sig gilla facket, låter i mina öron inte så trovärdigt. Att höra orden när Reinfeldt pratar sig varm för kollektivavtal, får en att börja fundera över om det verkligen är så. Har moderaterna gått och konverterat sin tro? Svaret är nej! Så har det icke varit och så kommer det väl heller inte att bli skulle jag tro. De har endast börjat kalla sig för de "nya" moderaterna. Nu kanske du undrar vad du precis läste? Nya moderaterna, vadå nya? Nåt gammalt kan väl inte vara nytt. Men tydligen så kan det det! Det är då det är dags att tänka igenom allt en gång till och ställa frågan: Är nya moderaterna verkligen nya? Men du kan vara lugn, det är tyvärr inte mer än namnet som har förändrats. Politiken kan väl sägas vara den gamla vanliga. Försvaga facket, sänk skatterna, privatisera allt som går att privatisera. Uppräkningen skulle kunna göras avsevärt mycket längre.

Moderaterna försöker minska den fackliga organisationsgraden och nivåerna på lägstalönerna. Detta för att krossa den svenska modellen och den välfärd som vi byggt upp och varje dag fortsätter att bygga. Socialdemokratisk politik innebär att vi tillsammans bygger Sverige - ett Sverige där alla människor lika värde skall respekteras! Moderaternas politik innebär något helt annat, även om de inte säger det rakt ut i TV. De är ju inte dumma! Moderaterna gör allt de kan för att krossa facket för att på så vis sänka lönerna och försämra arbetarnas rättigheter. Moderaterna vill för att lyckas med detta höja avgiften i a-kassan med upp till 300 kronor per månad, slopa avdragsrätten för avgift till a-kassan, slopa avdragsrätten för fackavgiften, sänka ersättningsnivån i a-kassan ned till 65 procent och tvinga arbetslösa att ta jobb till 80 procent av dagpenningen (istället för dagens 90 procent).

Konflikten i Vaxholm är ett tydligt exempel på vad Moderaterna innerst inne tycker och tänker om kollektivavtal. Företrädare för partiet gick ut i media och använde kränkande ord som "Maffiametoder" och "skamfläck" i sina försök att svartmåla fackföreningen Byggnads. Tids nog kom det även fram att Svenskt Näringsliv (organisationen som företräder svenska företag) finansierade det lettiska företagets advokatkostnader. Svenskt Näringsliv finansierade alltså Lavals advokatkostnader så att de skulle kunna driva en process mot Byggnads. Allt för att krossa facket en gång för alla! Så nu vet vi en sak till och det är att Svenskt Näringsliv inte bara stödjer svenska företag, de stödjer även utländska. Inget fel med det, men nu vet vi det en gång för alla att Svenskt Näringsliv är en organisationen som företräder svenska och utländska företag, i alla fall i vissa frågor. En chans att krossa facket och svenska arbetare är ett tillfälle som inte får missas. Gud vet när en sådan kommer igen!

Jag tycker att Sverige är ett bra land att leva i. Det är väldigt mycket som kan förbättras och det ska vi jobba hårt för att göra. Men nog hade livet kunnat fått en sämre start än vad den fick då vi föddes i Sverige?! Alla ska med - så enkelt är det! Det var nog så det kändes också. Att arbetarklassens barn fick en plats på tåget för att förverkliga sina drömmar. Jag hoppas att många fler kommer få den chansen även i framtiden. Gör du det? Visa det då i höstens val!

söndag, maj 21, 2006

VM-guld!

Vilken skön seger! 4-0 mot Tjeckien i 2006 års VM-final. Känns lite overkligt, men efter gårdagens match inte helt oväntat. Sverige gick in i VM-turneringen som "underdogs" och det var nog inte många som trodde att det svenska VM-laget skulle ta sig ända till final och väl där besegra Tjeckien med 4-0, i alla fall inte jag själv. Men nu är det ett faktum och Sverige är efter dagens vinst det första lag någonsin att vinna både VM- och OS-guld under samma år. We are the champions är en låt som passar väldigt bra i dagsläget för att beskriva Tre Kronors sensationella och något smått ofattbara guld-match/guld-säsong!

En spelare som förtjänar att hyllas lite extra är Jörgen Jönsson, till vardags stjärncenter i Färjestads BK, som i och med dagens VM-guld kan stoltsera med att under en och samma säsong ha vunnit SM-, OS- och VM-guld.

lördag, maj 20, 2006

Hey ho, let's go - for victory!

I kväll smäller det. Carola äntrar scenen i Eurovision Song Contest (ESC) och vårt kära Tre Kronor tar sig an Kanada i semifinalen i årets upplaga av hockey-VM som går av stapeln i Lettland.

Efter en skön seger mot USA med 6-0 i Riga Arena, är det nu dags att visa Kanada vad vi går för. Jag förväntar mig en tuff och tät match där det gäller att ta tillvara på alla chanser. Efter vinst för Kanada med 4-1 mot Slovakien i kvarten, talar allt för att kvällens match kan bli en rolig och fartfylld tillställning. Kanada är ute efter revansch då de inte lyckades till hundra procent i OS. Sverige vill visa att OS inte var en engångsföreteelse utan att Sverige är ett lag att räkna med i alla större turneringar. Ett VM-guld skulle sitta fint! Hey ho, let's go - for victory!

En annan tävling som kommit snäppet längre och som avgörs i kväll är ESC i Athen. Carola tog sig vidare från kvalet i torsdags. Nu i finalen blir det en tuff kamp om segern. Själv tycker jag att Carolas låt Invincible är en helt okej schlagerdänga. En vinst skulle sitta fint, som en liten revansch för fjolårets fiasko. Det blir som sagt mycket svårt att knipa förstaplatsen. Topp tio borde dock kunna vara inom räckhåll. Men tills det att tävlingen avgjorts, hejar vi på framför tv-apparaterna för att hjälpa Carola till en seger. Hey ho, let's go - for victory!

Det är alltså bara att bänka sig framför tv:n och följa kvällens händelser i sport- och nöjeslivet. Själv vet jag inte ens om jag ska se nåt av detta. Det lutar för egen del mer åt att det blir Criminal Minds på femman kl. 21.00 i stället och inget mer. Men man vet aldrig. Kanske blir det hockey i alla fall!

Jag kommer i alla fall att hålla tummarna, även om jag inte följer schlagern och hockey-VM live i rutan. Det är alltid kul när det går bra för Sverige!

fredag, maj 19, 2006

Heja röda laget!

Det brukar alltid vara lite segt att komma ur sängen på morgonen. I dag var det dessutom grått och regn i luften, vilket inte gör saken bättre. Vissa tidiga mornar är i alla fall bättre än andra som sagt. Till exempel blir en morgon genast mycket bättre om nyheterna rapporterar att Socialdemokraterna går framåt och att Moderaterna går åt motsatt håll. Ytterligare lite bättre blir det när de två staplarna kommer fram och det klart och tydligt redovisas för tv-tittarna hur opinionsläget ser ut just nu, vid en jämförelse mellan de två blocken.

Det rapporteras att det röda laget gått om det blåa laget och nu befinner sig i ledning. Detta enligt Synovate Temos majmätning som publiceras i DN och Sydsvenskan, där det framgår att det blåa laget, dvs. den s.k. alliansen, tappat sitt försprång i väljaropinionen. I början av året var ställningen den att alliansen hade 50,9% och s, v och mp hade 45% av rösterna. Synovate Temos majmätning visar att en förändring har skett och att det i dagsläget är så att s, v och mp får 48,6% och att alliansen idag får 47,8% av rösterna.

Socialdemokraterna ökar sitt väljarstöd till 38,3%, en ökning med 1,8%. Moderaterna backar till 26,9%, vilket innebär en minskning med 1%.

Med andra ord innebär detta alltså att denna fredag fått en helt okej start. Nu gäller det att kämpa på och jobba hårt fram tills valdagen och övertyga så många väljare som möjligt att gå och rösta, och övertyga dem att rösta på Socialdemokraterna i höstens val. Det gäller nu att debatten intensifieras och att skiljelinjerna i svensk politik blir tydliga. För nog finns de där, de har alltid funnits där och kommer alltid att finnas. Kampen mellan arbete och kapital är fortfarande en relevant fråga i tiden och den tål att diskuteras mer än en gång. Alla ska med, så enkelt är det. Så kom igen. Nu tar vi diskussionen och så ser vi till att Socialdemokraterna vinner valet!

torsdag, maj 18, 2006

Första dagen på nya bloggen!

Hej och varmt välkommen!

Nu har jag skaffat mig en blogg. Har gått och funderat ett tag nu och kände att det var dags. Jag har varit en ganska aktiv blogg-läsare ett tag och blivit inspirerad, vilket nu fått mig till att öppna min alldeles egen blogg! På den här bloggen kommer jag att skriva om olika saker, t.ex. politik, sport, väder och vind m.m.

Det känns bra att ha en blogg (inte för att jag har haft den så länge, så att jag kan göra ett uttalande, men i alla fall...) så att man kan skriva av sig lite då och då. Formulera tankar till ord, som andra sedan kan läsa och kommentera.

Ha en bra dag! För det ska jag i alla fall försöka ha. För det första är det min namnsdag idag och för det andra ska jag på min flickväns studentskiva ikväll, vilket ska bli jätteroligt!

Detta var alltså mitt första inlägg i min första blogg någonsin. Det kommer mera, var så säker!

Erik Sätterström
Student och drömmare