måndag, november 06, 2006

"Hvad vilja socialdemokraterna?"

Den 6 november 1881 räknas som socialismens egentliga födelsedatum i Sverige. Det var denna dag som August Palm höll sitt första föredrag på Hotell Stockholm i Malmö. Föredraget gick under rubriken "Hvad vilja socialdemokraterna?".

August Palm, som var en skånsk skräddargesäll, hade i tolv år arbetat i Tyskland. Det var under tiden i Tyskland som Palm anslöt sig till den av Karl Marx grundade socialistiska "Internationella Arbetarassociationen". Efter det att Palm blivit utvisad från Tyskland som "folkuppviglare", förde han de socialistiska idéerna till Sverige.

I det s.k. Malmö-fördraget uppmanade Palm arbetarna att sluta sig samman i organisationer, att delta i det politiska livet, att grunda sin egen press och agitera för lika och allmän rösträtt. Palm väckte arbetarna till klassmedvetande och inledde det stora organisationsarbete som lade grunden till det fackliga och politiska arbetarrörelsen.

Palm med flera dömdes till hårda fängelsestraff och böter för "hädelse", "majestätsbrott", "smädelse av riksdagen", "ärekränkning" och "förargelseväckande beteende".

Det är idag alltså 125 år sedan Palm höll sitt berömda fördrag. Frågeställningen är dock idag precis lika aktuell. Vad vilja socialdemokraterna? Det är nu dags att formulera en strategi som leder fram till en valseger i det val som kommer att komma 2010. En strategi som tydligt kan förmedla kärnan i den socialdemokratiska politiken med jobben i centrum, samt med visionen om det gröna folkhemmet som en viktig del. Att lyckas kommunicera ut att det är den socialdemokratiska politiken som ser till individen och låter den utvecklas oavsett ursprung, rik eller fattig.

Inga kommentarer: