fredag, januari 26, 2007

Aftonbladets ledare idag: Kvinnorna måste ikapp

Dagens ledare i Aftonbladet handlar om att kvinnors löner måste ikapp männens. Precis det som jag skrev om igår. Det var lite kul när jag gick in på aftonbladet.se för att läsa dagens nyheter för att sedan ta mig till ledar-sidan och se denna rubrik. Kolla in dagens ledare på aftonbladet.se.

torsdag, januari 25, 2007

It's a Man's Man's Man's World

Rubriken kan väl sägas vara en bra sammanfattning av det samhälle som vi lever i idag. Har länge gått och funderat över att kvinnor tjänar mindre än män och jag blir lika irriterad varje gång jag tänker på det. Det är dags att göra något åt detta nu, som i mina ögon är en fråga som borde ha lösts för länge sedan. Men så är icke fallet!

Varför är det inte jämställdt vad gäller kvinnors och mäns löner? Alla säger ju sig vara för jämställdhet. Alla partier, arbetsgivarorganisationer och fackföreningar är överrens i frågan "lika lön för lika arbete". Trots detta harkvinnor, om man räknar om deras löner till heltider, bara 80 procent av männens lön. Det är skamligt! Varför värderas kvinnor lägre och varför händer inget på detta område? I den takt som kvinnors löner höjs med skulle det ta si sådär 50 år ytterligare innan de kommer i kapp männen. 50 år! Låter i mina öron som ett skämt.

Det är dags att det händer nåt och att allt snack och alla fina ord om jämställdhet inte bara förblir ord och inget mer! Upp till kamp kvinnor - för "lika lön för lika arbete". Om jag kunde ändra detta här idag skulle jag inte tveka. Men så lätt är det inte! Men att kvinnor ska ha samma lön som män för samma arbete är för mig en självklarhet.

tisdag, januari 23, 2007

Check out "I Wish I Felt Nothing" by the Wallflowers

Snön faller och borgarna med den

I senaste undersökningen från Sifo som kom här alldeles nyligen framgår att det röda laget är 11 procent större än det blåa laget. Röda laget får tillsammans i Sifos undersökning 53,6 procent sett till blå lagets 42,2 procent. Ingen tidigare vinnare i ett riksdagsval har tappat lika mycket som den nuvarande regeringen. Det har med andra ord börjat lite knackigt, om man ska uttrycka sig milt. Men det gör inte mig nåt. Bara det håller i sig fram till valet. Man ska dock komma ihåg att det är många dagar kvar och mycket hinner hända under den tiden. Men fortsätter borgarna i den här takten så har dom snart inga väljare kvar. Det kommer aldrig hända, men frågan är om de som röstade för en ny regering i valet har tänkt om och i så fall varför?

Extra kul är att Socialdemokraterna klättrar uppåt och får 41,4 procent. Det är dags att ta fighten nu och visa att vi inte är några losers. Det finns hur mycket att ta tag i som helst. Arbetslösheten, kvinnors löner och integrationen är bara några få områden som är viktiga.

Parollen inför valet i höstas var att det ska löna sig att arbeta. Det ska med andra ord bli tuffare för de som råkar vara sjuka eller saknar arbete. Det är dags att skriva om den parollen, det borde nämligen ha formulerats som så att det ska löna sig mer att vara rik! Den är mer rättvisande, men hade troligen inte gett lika många röster i valet. De är ju inte dumma, kan man säga en sak på ett visst sätt och därmed få fler röster så är det väl inte så konstigt att just det förslaget klubbas igenom? Ett alternativ är att det ska löna sig mindre att vara rik i stället. Blåa laget som sade sig vara arbetarnas nya parti kanske dumpade den formuleringen, vad vet jag? Förmodligen kom den aldrig upp till diskussion ens.

Om de som har minst pengar får mer och de som redan har får mindre så kommer de pengarna att gå till konsumtion vilket ökar efterfrågan som i sin tur leder till fler jobb.

Att ta bort fastighetsskatten är ett bra exempel på vilka som tjänar på borgarnas politik. I media har det målats upp en bild som inte känns riktigt rättvisande. Varför? Jo, endast 4 procent av sveriges befolkning skulle tjäna på en sänkning av fastighetsskatten.

Snön faller och kylan har kommit. Det är dock långt kvar till nästa val och det kommer gå upp och ner. Opinionsmätningar ska man ta med en nypa salt. Som sagt, det är långt kvar...

torsdag, januari 18, 2007

Sahlin - det kan inte vara sant?!

I dag presenterades så Mona Sahlin som valberedningens förslag på ny ordförande. Att hon blir ny partiledare blir dock inte helt klart förrän på kongressen som kommer. Många är då tankarna kring hur diskussionen har gått. Varför Sahlin? Varför inte någon annan? Jag är inte imponerad och om jag ändå kunde säga att det endast är en dålig dröm. Men det är ju inte det och det är det som är värst! Hon har strulat till det tidigare som alla vet. Sånt kommer folk ihåg och det präglar bilden som människor har i sina huvuden.

I dag på tunnelbanan hörde jag två äldre damer prata om dagens rubriker i tidningen som de hade framför sig. Sahlin!, sa dom. Sen sa dom en sak till: Vi har inte glömt! Det kändes bara som en bekräftelse. Tog en titt på aftonbladet.se och såg precis att ca 70 procent svarat nej på frågan "Kommer Mona Sahlin föra socialdemokraterna till seger i nästa val?". Ungefär 70 procent av 110 000 personer, tror inte att hon kommer att lyckas. Bara en sån sak borde ju få de som lägger fram potentiella förslag att vakna upp. Även om man ska beakta att merparten av de som röstat förmodligen inte är socialdemokrater. Men i alla fall. Dom röstar ju dom med och det skulle ju inte göra något precis om en borgare väljer att rösta på socialdemokraterna.

Vill vi ha en ledare som har ett stöd som kan räcka till en seger i nästa val. Det är frågan och jag skulle om jag fått den inte svarat Mona Sahlin som valberedningen gjort i detta fall.

Jag har haft en känsla som säger mig att det här, det känns inge vidare. Varför inte slå in på en ny väg, vända sida och börja skrivandet av ett nytt kapitel? Vad händer? Jo, man väljer en person som för mig inte känns speciellt "ny". Vad socialdemokratin behöver är inte en "ny" ledare i form av Mona Sahlin. Socialdemokratin behöver en ny och utmanande ledare som vågar tänka nytt, en som visar vägen mot en valseger 2010. I mina ögon är inte det dagens val.

Nu blir det precis det motsatta som sker. Inget "nytt", endast något "gammalt". Utgången hoppas jag förstås blir positiv, observera "hoppas". Jag tror dock inte det jag hoppas och det känns inte bra.

I bland blir jag bara så trött på allt. Nu ska jag lägga mig och sova. Trots allt så måste man sova. Man ska dock inte glömma bort att det finns hur mycket som helst som inte är som det borde vara i världen. Det är bara att börja förändra, att förändra något gammalt till nytt. Det gäller även socialdemokratin. Just nu skulle jag vilja ha Johan Ehrenberg som statsminister. Hans nya bok "Nya Ekonomihandboken" är sjukt bra. Det är verkligen en bok som alla borde läsa. Milt uttryckt skulle man kunna säga att man känner sig lite lurad när man läser det som står i boken. I alla fall känner jag: det här är ju bra grejer. Varför genomförs de inte nu på direkten, varför arbetar åtminstone inte fler för att försöka åtminstone?

För att avsluta med ett citat:
"Politik behöver vi inte för att göra det "nödvändiga", det kan tjänstemän och byråkrater genomföra. Politik behöver vi för att genomföra det "önskvärda". Det som inte sker av sig självt." (Nya Ekonomihandboken, s. 367.)
God natt...

PS. Att jag precis läste om Sahlin och hennes medlemsskap i facket får mig bara att bli ännu tröttare. DS.