lördag, november 11, 2006

Song for Aberdeen :: // :: uppsats och bio

Jag och en kompis har suttit inne hela dagen och skrivit på vår kära uppsats. Metod hit och metod dit, och så lite vetenskapsteori mitt i allt detta också. Det är kul och påfrestande. Tillagade en riktig lyxmiddag och det är ju viktigt med bra mat för att klara dagens alla prövningar. Fiskpinnar och potatis. Mat är det, men inte speciellt lyxigt. Men det går det också. Huvudsaken att man blir mätt. Vissa får ju inte ens mat för dagen. Hemskt är det! Önskar jag kunde trollformeln för att ställa saker och ting till rätta. Måste fundera ut den. Trodde jag hade den här om dagen, men den lyckades precis försvinna när jag skulle ta ett stadigt grepp om trollstaven och bokstavera de magiska orden. Hokus pokus... ja, så kan det gå!

Ikväll blir det i alla fall bio. Ska gå och se World Trade Center. Det blir skönt att luta sig tillbaka i biostolen och bara glömma allt annat för en kort stund.

I morrn är det söndag. Undrar vad som händer då? Jag det kan man ju alltid undra. Men det visar sig. Don't worry, be happy...
Andra lever för att äta, jag äter för att leva.
Sokrates (470 f.Kr-399 f.Kr)

tisdag, november 07, 2006

Marigold

Lyssnar mycket på Sugarplum Fairy just nu och deras senaste skiva First Round, First Minute. En låt som är riktigt grym är Marigold, som det nu även släppts en musikvideo till. Om du inte har lyssnat på Sugarplum Fairy eller Marigold förut så är det dags nu. Kolla in musikvideon och lyssna på hur bra rock'n'roll från Borlänge kan låta.

måndag, november 06, 2006

"Hvad vilja socialdemokraterna?"

Den 6 november 1881 räknas som socialismens egentliga födelsedatum i Sverige. Det var denna dag som August Palm höll sitt första föredrag på Hotell Stockholm i Malmö. Föredraget gick under rubriken "Hvad vilja socialdemokraterna?".

August Palm, som var en skånsk skräddargesäll, hade i tolv år arbetat i Tyskland. Det var under tiden i Tyskland som Palm anslöt sig till den av Karl Marx grundade socialistiska "Internationella Arbetarassociationen". Efter det att Palm blivit utvisad från Tyskland som "folkuppviglare", förde han de socialistiska idéerna till Sverige.

I det s.k. Malmö-fördraget uppmanade Palm arbetarna att sluta sig samman i organisationer, att delta i det politiska livet, att grunda sin egen press och agitera för lika och allmän rösträtt. Palm väckte arbetarna till klassmedvetande och inledde det stora organisationsarbete som lade grunden till det fackliga och politiska arbetarrörelsen.

Palm med flera dömdes till hårda fängelsestraff och böter för "hädelse", "majestätsbrott", "smädelse av riksdagen", "ärekränkning" och "förargelseväckande beteende".

Det är idag alltså 125 år sedan Palm höll sitt berömda fördrag. Frågeställningen är dock idag precis lika aktuell. Vad vilja socialdemokraterna? Det är nu dags att formulera en strategi som leder fram till en valseger i det val som kommer att komma 2010. En strategi som tydligt kan förmedla kärnan i den socialdemokratiska politiken med jobben i centrum, samt med visionen om det gröna folkhemmet som en viktig del. Att lyckas kommunicera ut att det är den socialdemokratiska politiken som ser till individen och låter den utvecklas oavsett ursprung, rik eller fattig.

torsdag, november 02, 2006

When The Saints Go Marching In

Är onödigt att försöka beskriva låten. Kolla in videon i stället, den säger allt.